Néstors straf: endnu engang / Luis Felipe Rojas

Foto/ Luis Felipe Rojas

Ligesom Sysifos er nødt til at rulle stenen op ad bjerget gang på gang, tåler Néstor Rodriguez Lobaina den seneste vilkårlige tilbageholdelse som en straf for sin ubodelige civile ulydighed. Siden den 9. december 2010 har Néstor været indespærret blandt mordere, pæderaster og voldtægtsmænd. Blandt tyveknægte og småkriminelle – blandt mennesker, der har mistet målet med deres liv. Dette er helt sikkert en alt for streng straf for et menneske som min broder Nestor. Et væsen, der for tyve år siden besluttede sig for at forlade skolen og rejse sig op for at sige mere end fire sandheder til de absolutte herrer over magten på Cuba.

På det tidspunkt, hvor jeg skriver disse linjer, har Nestor været i sultestrejke i mere end tyve dage. Han får nu parenteral ernæring, og i stor fare for at forlade verden på samme måde som Pedro Luis Boitel og Orlando Zapata Tamayo.

Efter at have begyndt sin periode med afholdenhed fra ernærning, låste man ham ind i en celle i Combinado-fængslet i Guantánamo, og lukkede for vandet i flere dage – ifølge hvad han fortalte sin bror Rolando Rodríguez Lobaina et par dage senere, da man autoriserede ham et kort besøg. Da man senere igen tilbød ham denne ydelse, lukkede Néstor derfor i, og nægtede at indtage flydende kost.

Han blev på vilkårlig manér tilbageholdt den 9. december, for øjnene af sin datter Dayana på ti år gammel. Datteren har fortalt at de smed ham voldsomt ind i politibilen og slog ham. De tog ham med, og lod hende være alene tilbage på gaden. Den lille pige måtte derfor gå grædende hjem i en beklagelig tilstand.

På femtedagen fandt jeg gennem hans far, Ramón Rodríguez ud af at der (på trods af at have været i fængsel igennem alle disse måneder uden hverken formel anklage eller dom) er åbnet en juridisk proces for overgreb og personskader under sagsnummer 31 i 2011.

Det såkaldte overgreb henviser til august 2010, hvor han i sit hjem i Baracoa blev udsat for stenkast af regeringssympatisører, frivillige studerende og politiagenter. Hans hjem blev ødelagt af stormtropper. Man tog hans bror og tre andre aktivister, og fængslede dem endda i de skumle celler i G-2’s (den cubanske efterretningstjenestes, red.) operationskaserne i Guantánamo by.

Ifølge anklagerne “Påførte han skader på en mindreårig”. Hvad de ikke siger er at den mindreårige er 18 år gammel, medlem af UJC (unionen af unge kommunister), og hans vidnesudsagn afslører at han ikke befandt sig på stedet i det øjeblik, men at han derimod “kørte lidt rundt” i en cykeltaxa, da han blev ramt af en flaske.

Af disse grunde venter Néstor på en dom, selv om anklagerne mod ham ikke engang er ekspederet endnu.

Man anklager ham for offentlig uro og vold. For den første anklage efterspørger man fire år, og for den anden et.

Dette er den juridiske anmodning. Ifølge advokaten fortsætter forberedelsesfasen, men han har ikke sagens nummer. Under den forrige dom, på seks år, blev han slået voldsomt af en fængselskammerat med efternavnet Duvergel, en forhenværende politimand, der blev undersøgt af den såkaldte statssikkerhedstjeneste. Néstor fik brækket sin kæbe, og var indlagt på et hospital i flere måneder, hvor han kun indtage flydende føde. Flere år derefter tilstod Duvergel til Néstors familie at han havde fået ordre til at gøre det. Han gjorde det ikke af egen fri vilje.

Néstor Rodríguez Lobaina er gået i sultestrejke. Hun beder udelukkende om at blive befriet, eftersom han ser sig selv som uskyldig. Familien beder verden om opmærksomhed og solidaritet, for at kunne genvinde denne civilists frihed. Som hans brødre i oppositionen gør vi opmærksom på at dette kunne betyde endnu et dødsfald i et cubansk fængsel. Et forløb, som Castros folk vil opnå uden indsats.

Oversat af:

– Sjamme

Spanish post
March 9 2011

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Luis Felipe Rojas - At overskride grænsehegn. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s